200kW verwarmen met een gesloten bronsysteem op Zeeburg

Deze week is Albreco gestart met de boringen voor woon-werk gebouw “Nautilus” op het eiland Zeeburg te Amsterdam. Nautilus bestaat uit 43 woningen, gebouwd in een U-vorm. In het midden bevindt zich de gemeenschappelijke tuin. Het pand wordt door een eigen aardwarmte installatie relatief duurzaam. Het doel is betaalbaar wonen in Amsterdam, met collectieve voorzieningen in een sociaal en duurzaam project. Zo komen er een bar annex expositieruimte, een theaterzaal, een dakterras met buitenkeuken, moestuinen op het dak, een grote centrale tuin, een logeerkamer en voorzieningen voor de vele kinderen. (voor meer informatie zie de website van Nautilus: www.nautilus-amsterdam.nl).

Deels onder deze tuin en deels onder het gebouw wordt door Albreco een gesloten bodemenergiesysteem aangelegd. In 28 diepe grondboringen, tot wel 175 meter diep, worden 28 zogenaamde “Albreco Turbo-sondes” aangebracht (dit zijn speciale bodemwarmtewisselaars met een hoog rendement) Op deze manier gaat Albreco er voor zorgen dat het gebouw in de winter duurzaam kan worden verwarmd en in de zomer duurzaam kan worden gekoeld.

Naast het gesloten aardwarmtesysteem zal het gebouw verder worden voorzien van zonnecollectoren, die enerzijds kunnen zorgen voor het maken van warm tapwater en anderzijds zo nodig het bronnensysteem kunnen regenereren. Het ontwerp van het gesloten bodemenergiesysteem is in 2013 al gemaakt door Albreco, op basis van de toen nog niet verplichte BRL11000 systematiek. Op dit moment is Albreco als 1 van de eersten gecertificeerd voor de BRL11000; zowel het ontwerp, de detailengineering als de realisatie vallen binnen de scopes van onze certificering.

Project Nautilus is overigens niet het eerste aardwarmtesysteem voor Albreco op Zeeburg, eerder werd al het Integraal Kind Centrum (IKC) door Albreco van een bodemenergiesysteem voorzien.

Knipsel  Het gebouw

 

IMG_5151  De lokatie