AARDWARMTE SYSTEMEN

 

Voordelen van een aardwarmtesysteem

Aardwarmte is: een onuitputtelijke energiebron, duurzaam, milieuvriendelijk, bedrijfszeker, verminderd de CO2 uitstoot, is prima te combineren met zonnepanelen, uitermate comfortabel en op termijn veel voordeliger.

Met aardwarmte:

– kunt u verwarmen in de winter,

– kunt u koelen in de zomer,

– bespaart u minimaal 50% op uw energiekosten,

– bent u minder afhankelijk van energieleveranciers en

– geeft u een meerwaarde aan uw woning of gebouw.

 

Nu : minimaal € 2.800,- subsidie op een aardwarmtesysteem,

vraag ons naar de mogelijkheden!

 

Kortom: aardwarmte is een goede investering met het oog op de toekomst!

 

Bodemtemperaturen in Nederland (bron: TNO): vanaf 7 meter diepte is de bodem altijd 12 graden! Prima voor een gesloten bronsysteem van Albreco!
Bodemtemperaturen in Nederland (bron: TNO): vanaf 7 meter diepte is de bodem altijd 12 graden! Prima voor een gesloten bronsysteem van Albreco!

 

De werking van een aardwarmtesysteem

Je huis verwarmen met aardwarmte, hoe werkt dat percies? Eigenlijk is het heel simpel, je draait gewoon een boor in de aarde (*) en haalt de warmte (of koude) met een warmtepomp omhoog. En in tegenstelling tot gas en olie, raakt aardwarmte nooit op!

Doordat je zomers de warmte uit je huis haalt (= koeling) en in de grond stopt, kun je die warmte ’s winters weer gebruiken om je huis te verwarmen. En doordat je ’s winters de kou uit je huis haalt (= verwarming) en deze ook weer in de grond stopt, kun je met hetzelfde aardwarmtesysteem ’s zomers ook koelen.

Om te verwarmen met een aardwarmtesysteem heb je nog maar maximaal 50% betaalde energie (stroom) nodig om te verwamen, en maximaal 10% om te koelen. Gemiddeld bespaar je zo minimaal 50% per jaar op de energiekosten.

 

 

 

STAP NU OVER OP AARDWARMTE MET EEN VOORDELIGE LENING:  klik hier

 

Onderdelen van een aardwarmtesysteem

Een aardwarmtesysteem bestaat uit 2 hoofdonderdelen (*):

1.            Een gesloten bronsysteem (bestaat uit grondboringen en leidingen)

2.            Een aard-warmtepomp

3.            Vloerverwarming (wand- of plafondverwarming kan ook)

Een aardwarmtepomp kan hetzelfde als een CV-ketel en een airco samen, hij kan zowel warmte als koude maken. Maar wel veel efficiënter, een warmtepomp heeft namelijk een verwarmingsrendement van 400-500% en een koelrendement van circa 900% (bij een CV-ketel is dat maar 100% en bij een airco maar 300%).

Een gesloten bronsysteem bestaat uit 1 of meer diepe boringen van 70 tot soms wel 200 meter diep. Hoe groter de warmtepomp, hoe meer boringen er nodig zijn. In de boringen worden meerdere (2 per boring) plastic slangen (HDPE) aangebracht die allemaal met elkaar en met de aardwarmtepomp verbonden worden. Door deze slangen stroomt een vloeistof waarmee de warmte (of de kou) uit de grond kan worden gehaald. De vloeistof komt NIET in contact met de grond. Daarom is het een gesloten bronsysteem.

Vloerverwarming is weer nodig om de warmte of koude die de warmtepomp produceert te verspreiden in het gebouw.

Albreco biedt verschillende soorten gesloten bronsystemen aan, klik hier voor alle mogelijkheden.

(*) Voor de aanleg van een aardwarmtesysteem is specifieke kennis en ervaring vereist. Vanaf 1 oktober 2014 moet ieder bedrijf wat hieraan werkzaamheden verricht, gecertificeerd en erkend zijn door de overheid. Albreco is BRL2100, BRL6000-21 en BRL11000 gecertificeerd.

 

Besparingen met een aardwarmtesysteem

Koelen

Als je 1 kWh stroom in een warmtepomp stopt, krijg je er ongeveer 25 kWh (passieve) koude uit. Bij een airco is dat met dezelfde 1 kWh stroom maximaal 5 kWh koude. Dus met een aardwarmtepomp gebruik je nog geen kwart van de energie die een airco gebruikt. Voor een gemiddelde woning met een inhoud van 500m3 bespaar je zo circa € 350,-/jaar.

Verwarmen

Verwarmen is het iets lastiger uit te leggen als koelen omdat een warmtepomp op stroom werkt en een CV-ketel op gas. Je moet dan eerst de energie die een gasketel levert gelijk maken aan de energie die een warmtepomp levert. Met 1m3 gas kun je met een gasketel ongeveer 8kWh warmte maken. Een warmtepomp kan met 1kWh uur stroom ongeveer 5kWH warmte maken.

Een woning van 500m3 (190m2) zal met een gasketel circa 2.500m3 gas gebruiken voor verwarming en warm tapwater. Dit kost dan (inclusief vastrecht) circa € 2.145,- per jaar (jan 2016).

Met een warmtepomp, met een COP van 5 (rendement 500%), gebruikt u voor dezelfde woning slechts ongeveer 5.200kWh stroom per jaar. Dit kost u (jan 2016) circa € 800,- per jaar. U bespaart dus € 1.345,- (of wel 60%) per jaar op uw verwarmingskosten.

Levensduur

Een warmtepomp + bronsysteem gaan veel langer mee dan een CV-ketel + airco, maar zijn wel flink duurder. Een warmtepomp gaat minimaal 20 jaar mee en het bronsysteem minimaal 50 jaar. Zowel het bronsysteem als de warmtepomp kunt u dus zien als een investering en die zal zich bij verkoop van de woning zeker terugbetalen. In de tussentijd profiteert u al wel al die tijd van minimaal 50% lagere energiekosten.

Aandachtspunten bij een aardwarmte systeem

Een aardwarmtesysteem bespaart het meest als er met lage temperaturen wordt verwarmd (circa 35°C in plaats van 70°C). Om met deze relatief lage temperaturen te kunnen verwarmen moet de woning of het gebouw goed geïsoleerd en kierdicht zijn. Als er geen goede isolatie (spouwmuurisolatie, dakisolatie en dubbelglas) aanwezig is, heeft een aardwarmtesysteem weinig zin!

Daarnaast moet er bij voorkeur een Lage Temperatuur Afgiftesysteem aanwezig zijn in het gebouw, bijvoorbeeld vloer-, wand-, of plafondverwarming of als het echt niet anders kan, lage temperatuur radiatoren.

Ook moet u rekening houden met de ruimte die een warmtepomp nodig heeft. Een warmtepomp is namelijk wat groter dan een CV-ketel. Een warmtepomp is ongeveer net zo groot als een hoge koelkast (60x70x150cm) en kan 200 – 400kg wegen.

Behalve de warmtepomp moet u ook rekenen op een warmwater boiler van 200 tot 500 liter, een warmtepomp kan namelijk niet direct warmwater maken, dat duurt even. Sommige warmtepompen hebben al een ingebouwde 200 liter boiler en worden daardoor wat hoger (ca 200cm). Losse boilers zijn al gauw 70cm in doorsnede en 150cm hoog.

Ook uw elektriciteitsaansluiting moet voldoende groot zijn. Een warmtepomp werkt namelijk alleen op krachtstroom. De meeste warmtepompen draaien op 400V (3x 16A).

Omdat de warmtepomp alleen op stroom werkt, kunt u overwegen om geen gasaansluiting te nemen. Enerzijds spaart u bij nieuwbouw de aansluitingskosten uit en verder spaart u de maandelijkse kosten voor de gasmeter uit (al gauw € 120,-/jaar)

Als laatste moet er bij de woning voldoende ruimte beschikbaar zijn om de grondboringen te kunnen uitvoeren.

Subsidies

Particulieren krijgen momenteel een subsidie van minimaal € 2.800,- voor aardwarmtesystemen tot en met 10kW, vanaf 11 tot 70kW komt hier per kW € 100,- bij. Naast deze subsidie kunt u ook voordelige leningen afsluiten (met maar 1,6% tot 3,4% rente). Zie hiervoor: klik hier voor meer informatie over leningen

Bedrijven kunnen via de de Energie- of Milieu Investeringsaftrek (EIA of MIA) maximaal 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Hiernaast kunnen bedrijven gebruik maken van de Vamil. Via deze regeling mag maximaal 75% willekeurig worden afgeschreven! (Voor meer informatie: www.rvo.nl)

 

Contact

Laat u bij de aanschaf van een aardwarmtesysteem helpen door een ervaren adviseur van Albreco.

Klik hier om ons offerte aanvraag formulier te gebruiken, of bel anders met Albreco: 071 – 30 31 560.

 

Aardwarmte of Bodemenergie?

Beide termen worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. In Nederland wordt aardwarmte meestal tussen de 50 en 300 meter diepte uit de aarde “gewonnen”. De temperaturen zijn dan nog wat te laag voor rechtstreekse verwarming van gebouwen, maar prima voor koeling. Met een warmtepomp kan de temperatuur uit de aarde simpel en goedkoop worden verhoogd naar aangename temperaturen voor verwarming en warm tapwater (tot circa 60°C).