Prinsengracht Amsterdam duurzaam met aardwarmte!

Midden in de stad, op 1 van de drukste grachten van Amsterdam, wordt door Albreco een gesloten aardwarmtesysteem aangelegd. De nieuwe eigenaar ging het pand grondig renoveren en wilde daarbij tevens een stuk verduurzamen.

Albreco is geselecteerd om een gesloten bodemenergiesysteem aan te leggen, dit onder andere vanwege haar kleine maar sterke grondboormachines. De grondboormachines moesten namelijk vanaf de Prinsengracht 30 meter verder in de achtertuin worden gehesen. Veel boorbedrijven vielen af vanwege hun grote en zware grondboormachines, maar met een gewicht van 2800 kilo was dit geen probleem voor Albreco.

In de achtertuin van 25×5 meter zijn 4 diepe bronboringen geplaatst tot 150 meter diep. In deze boringen zijn 4 zogenaamde “Turbo-sondes” van Albreco ingebracht. Turbosondes zijn vertikale bodemsondes met een hoger rendement dan de standaard gladde bodemwarmtewisselaars.

IMG_5108 IMG_5138 IMG_5142

Met het gesloten aardwarmtesysteem kan de woning in de winter straks duurzaam worden verwarmd, maar in de zomer ook duurzaam worden gekoeld. Dit laatste voor slechts enkele tientjes per jaar!