Project Ons Dorp, 10 appartementen in hartje Amsterdam

Een stuk dorp in de stad

August 5, 2014

Zelf vorm geven aan onze toekomst in Amsterdam. Met je kleine kinderen kunnen blijven wonen in onze stad. Tien stellen (29 tot 35 jaar) die elkaar via hun eigen sociale netwerk hebben gevonden, vormen de bouwgroep Ons Dorp Amsterdam. De voormalige school in de Bellamybuurt vormt een ideale plek om deze visie vorm te geven, juist door haar van oudsher bedrijvige, dorpse en eigenzinnige karakter. Met Ons Dorp Amsterdam willen de bewoners, geheel in die traditie, een eigentijdse parel toevoegen aan deze prachtige wijk. (www.onsdorpamsterdam.nl)

Het plan

De school wordt omgetoverd tot 10 riante, duurzame appartementen. Deze appartementen verschillen van grootte, en zijn tussen de 100 en 150 vierkante meter. Alle appartementen krijgen een buitenruimte in de vorm van een tuin, dakterras of een groot balkon. Onder het voormalige schoolplein komt een gesloten bodemenergiesysteem.

voormalige school  tuin

Het aardwarmtesysteem

Alle appartementen krijgen een warmtepomp en een eigen gesloten bronsysteem, in totaal worden er 10 gesloten bronnen geplaatst. Doordat Albreco mooie kleine grondboormachines heeft die ook nog eens diep kunnen boren (tot 180 meter diep), is Albreco geselecteerd om de diepe bronboringen uit te voeren. Alle machines van Albreco zijn door het pand tot achter het gebouw gereden. In de boorgaten worden de zogenaamde “Albreco Turbo-sondes” toegepast, dit zijn vertikale bodemwarmtewisselaars met een hoger rendement dan normale sondes. Eind oktober 2014 is het boorwerk afgerond en eind november worden de warmtepompen in gebruik genomen.